måndag den 13 november 2017

Hej alla fina medlemmar! 

 

Nästa vecka så är det Tobaksfria veckan i hela Sverige! I år fokuserar Unga Drogförebyggare på temat exponeringsförbud! Vi har tagit fram material för att ni medlemmar och förebyggande råd ska kunna driva frågan i era skolor. Eran verksamhetsledare har fått post från Nadja Slotte som består av affischer, namninsamling och manuskort så kolla med hon/han så att ni redan nu kan förbereda er inför veckan! 

Vad är exponeringsförbud och varför ska vi införa det? 

Att exponeras för något betyder att du blir utsatt för det på ett sätt som gör att det är svårt att undgå att se det. Varje dag exponeras vi för olika typer av reklam som påverkar oss att köpa vissa produkter.  Exponeringsförbud för tobaksprodukter innebär att det ska vara förbjudet att ha tobaksvaror synliga i butiker. Som det ser ut nu kan du nästan gå in i vilken kiosk eller mataffär som helst och vid kassan se cigarett- och snusförpackningar i fina rader med olika färger och belysning. Allt för att det ska se fint ut för ögat och locka kunderna att testa dessa produkter.   
 
Forskning från bland annat världshälsoorganisationen WHO visar att unga personer är de som lockas mest av tobaksreklam. Det visar också att exponeringsförbud är väldigt effektivt för att få färre unga att börja med tobak.  
 

Vad kan vi göra? 

Exponeringsförbudet blir temat för tobaksfria veckan och vi vill påverka politiker. Det är där ni kommer in i bilden! Inför tobaksfria veckan har vi gjort affischer om 
exponeringsförbud som vi vill att ni sätter upp på era skolor. Ni får även lappar för namninsamling där ni samlar in namn från alla på er skola som vill ha exponeringsförbud. Elever, lärare, personal, föräldrar, syskon – alla kan skriva på! 


#Instagram tävling

Under tobaksfria veckan kommer vi ha en tävling på Instagram. För att vara med i tävlingen ska du gå in i någon butik som har sina tobaksprodukter synliga,  fota det och sedan lägga upp på Instagram med hashtagen  #exponeringsförbud. När veckan är slut lottar vi ut tre  vinnare som får två biobiljetter var. PS. glöm inte att se till att ditt instagramkonto är öppen så att vi kan kika på bilden! 
Sprid det här till alla elever på skolan så att alla har  chansen att vara med i tävlingen. Även det kan vara ett  sätt att visa politiker att vi är många som vill införa detta  förbud!

 

Ha en trevlig tobaksfri vecka!!!