Checklista – Flytta hemifrån

Att flytta hemifrån kan vara en av de mest spännande känslorna i världen, men det är också något du vill förbereda dig för innan du åker iväg. Många människor tillbringar sina sista timmar som de bor hos sina föräldrar med att kamma igenom alla sina tillhörigheter och bestämma vad de kommer att behöva när de flyttar ut.

Här är en checklista över saker som du bör överväga att ta med i din checklista för att flytta hemifrån:

  • Få ordning på ekonomin innan du flyttar
  • Bestäm dig för vilken typ av plats som är rätt för dig
  • Ta reda på vilken hyra + räkningar som följer med det ställe du tittar på
  • Bestäm om det finns något annat som behövs för att flytta in (t.ex. möbler)
  • Håll koll på vad som händer under hela processen med hjälp av en checklista

Få koll på din ekonomi innan du flyttar

Det är naturligt att vilja flytta ut så snart som möjligt, men det är inte klokt att lämna sitt familjehem utan pengar på banken och med räkningar som kommer in varje månad. Försök i stället att spara ihop lite pengar innan du börjar bo på egen hand. På så sätt kan du överleva åtminstone några månader om det behövs utan att behöva tänka på att hitta ett jobb direkt. Att ha lite sparande innebär också att du har något att falla tillbaka på om det uppstår en nödsituation där du behöver mer pengar än vanligt. Det kan till och med vara en bra idé att besöka din lokala finansiella rådgivare/bankman och fråga dem vilka alternativ de har att tillgå, så att detta är helt klart när det är dags för dig att packa ihop och åka iväg till college.

Inför din flytt – Leta bostad

Om du har bestämt dig för att detta är rätt för dig är nästa steg att leta efter en plats där du vill bo. Här är en checklista med saker att göra:

  • Gör en lista över vad som är viktigt för dig och ditt nya hem (t.ex. eget rum, nära skola/arbete)
  • Ta reda på hur mycket pengar du kan betala varje månad/vecka (hyra+räkningar)
  • Bestäm om det finns något annat, t.ex. möbler eller köksmaskiner, som du behöver när du flyttar in

Förutom att leta efter en bostad är det också viktigt att hålla reda på alla andra saker som hänt under hela processen genom att föra en checklista. På så sätt kan du se till att ingenting glöms bort när du gå för att skriva under kontraktet.

Bestäm vad du vill ha i ditt nya hem

En del av att vara en ansvarsfull vuxen är att lära sig att ta hand om sig själv. Det är en stor förändring att lämna bekvämligheten och tryggheten i ditt barndomshem, så det är viktigt att det ställe där du bor känns som en plats där du kan slappna av och få lite tid för dig själv. Det är viktigt för alla att ha lite lugn och ro, så du kanske vill titta på hus/lägenheter med privata rum i stället för att dela rum (detta begränsar distraktioner när du behöver studera) och att det finns tillräckligt med utrymme i huset för att du ska kunna känna dig bekväm när du är ensam om det behövs

Säkerhet – skydda dina värdesaker

Det kan kännas lite konstigt att gå från att kunna låsa in allt i föräldrarnas hus till att bara ha en hyresfastighet som skyddar dig och dina ägodelar. Om detta gör dig orolig kan det vara värt att investera i ett litet kassaskåp eller låsbara behållare för värdesaker där de inte kommer att vara lätt åtkomliga för andra människor. Du hittar kassaskåp hos Butikskassa.

Packa upp dina saker – Glöm inte flyttkostnaderna

Flyttningen är ett dyrt företag, särskilt om du planerar att transportera dina saker (t.ex. genom att hyra en skåpbil). Om det är möjligt kan det vara värt att be om hjälp med att transportera dina möbler och tillhörigheter. Om det inte är ett alternativ, kom ihåg att lägga till detta i din budget när du tittar på hur mycket pengar du kan betala i hyra varje månad/vecka

Fundera över om detta är något du verkligen vill

Många föräldrar säger att de önskar att de inte hade låtit sitt barn flytta ut för mycket för tidigt. Det är en stor skillnad mellan att bo på studenthem eller i en studentbostad i några år och att plötsligt behöva laga mat, städa och betala alla räkningar själv, samtidigt som du måste jonglera med lektioner och tentor. Om du känner att du inte är redo att flytta ut kan det vara bättre att vänta tills du har tagit examen från skolan och sparat ihop lite pengar innan du börjar leta efter bostäder.