Cykla säkert med cykelhjälm – Så hittar du den bästa cykelhjälmen

En cykelhjälm är en viktig säkerhetsutrustning för alla som cyklar. Cykelhjälmar är utformade för att skydda cyklisternas huvud vid fall eller kollisioner. En korrekt passande cykelhjälm ska vara tight men bekväm och får inte hindra sikten. Det är viktigt att välja en hjälm som är lämplig för din körstil och terräng. Skydda ditt huvud med en cykelhjälm!

Olika typer av cykelhjälmar

Det finns tre huvudtyper av cykelhjälmar: väghjälmar, mountainbikehjälmar och hybridhjälmar. Väghjälmar är utformade för cykling på asfalterade ytor och har vanligtvis ventilationsöppningar för att hålla huvudet svalt. Mountainbikehjälmar är utformade för terrängkörning och har ofta funktioner som visir för att skydda ögonen från skräp. Hybridhjälmar är en kombination av väg- och mountainbikehjälmaroch är lämpliga för båda typerna av ridning.

Tänk på detta när du väljer en cykelhjälm

När du väljer cykelhjälm är det viktigt att välja en som uppfyller säkerhetsstandarderna i Europa ska hjälmen vara CE-märkt. Denna standard finns för att säkerställa att hjälmen ger tillräckligt skydd vid fall eller kollision. Det är också viktigt att välja en hjälm som sitter ordentligt. De flesta hjälmar finns i små, medelstora och stora storlekar. För att hitta rätt storlek mäter du huvudets omkrets strax ovanför ögonbrynen.

Cykelhjälmar kan avsevärt minska risken för huvudskador vid fall eller kollisioner. Att bära hjälm är ett av de bästa sätten att skydda sig när man cyklar.Därför är det viktigt att välja en hjälm som passar ordentligt och som uppfyller de säkerhetsstandarder som välrenommerade organisationer har fastställt. När du åker, se till att du alltid bär din cykelhjälm!

Är det lag på cykelhjälm i Sverige?

I Sverige finns det inget lagstadgat krav på att cyklister ska bära hjälm. Trafikverket rekommenderar dock att cyklister bär hjälm för att minska risken för huvudskador vid fall eller kollisioner. Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) har också genomfört forskning som visar att bärande av hjälm kan minska risken för huvudskador med upp till 45 procent.

Trots dessa rekommendationer är det endast cirka 20 % av cyklisterna i Sverige som bär hjälm. Denna låga andel kan bero på att många tror att hjälmar är obekväma och hindrar sikten. Dessutom anser en del människor att hjälmbärande får dem att se ut som om de tar onödiga risker.

Oavsett vad du tycker om cykelhjälmar är det viktigt att komma ihåg följande: Om du väljer att bära en hjälm, se till att den passar ordentligt och uppfyller de säkerhetsnormer som fastställts av välrenommerade organisationer.

Vilken cykelhjälm är bäst i test?

Det finns ingen ”bästa” cykelhjälm som är bättre än andra i alla tester. Olika cyklister har olika behov och preferenser när det gäller att välja hjälm, så det finns ingen modell som kan uppfylla allas behov. Några av de faktorer som du kanske vill ta hänsyn till när du väljer hjälm är säkerhetsbetyg från välrenommerade organisationer, ventilations- och komfortfunktioner, vikt- och storleksalternativ samt pris.

En av de mest populära modellerna på marknaden idag är Giro Aeon-hjälmen. Denna hjälm har fått utmärkta recensioner från både experter och konsumenter för sin höga skyddsnivå, bekväma passform och lätta design. Andra toppkandidater är hjälmar från Bell, Specialized, Lazer Helmets och POC Sports. I slutändan,det finns ingen ”perfekt” hjälm, men det finns många bra alternativ att välja mellan beroende på dina individuella behov och preferenser.

När du väljer hjälm är det viktigt att komma ihåg att det viktigaste är att den passar ordentligt och uppfyller de säkerhetsnormer som fastställts av välrenommerade organisationer. Bär alltid hjälm när du cyklar!