Hur du balanserar barnens behov med trygghet

Ibland känns det som en berg-och dalbana av känslor när du får barn. Ena stunden är du överlycklig, vilket väl är den dominerande känslan. Men samtidigt så är du nästan rädd för allt ansvar du plötsligt har fått. De är helt beroende av dig och det är upp till föräldrarna att se till att barnen är trygga. Vilket lite längre fram måste balanseras med vikten av att de ska få utvecklas.

Så det är inte lätt att vara förälder. Som tur är har du ganska mycket hjälp. Redan från början kan du få stöd från barnavårdscentralen, eventuellt dina egna föräldrar samt all information som finns nedskriven. Det är vanligt att läsa böcker och surfa efter information, speciellt när det är första barnet. Du har ju ofta inte så mycket tid när det är dags för andra eller tredje.

Vad barnen behöver

Bland det första du gör när barnet fötts är att teckna en försäkring. Det kan vara en enorm hjälp om något skulle hända. För barn råkar ut för ganska mycket även om du är försiktig. Plus allt det okända som du inte vet någonting om. Välj en försäkring som täcker de behov din familj har, baserat både på ekonomi och vanor. Hitta rätt med barnforsakringar.nu.

Sedan gäller det att lära barnen hur de ska leva. Till en början handlar det mest om hur de ska hålla huvudet uppe och kunna stå utan stöd. Men ganska snart kan du börja lära dem principer. Regler och förslag som gör att de lever bättre. Bland det första föräldrar tar upp har att göra med relationen till fordon. Läs i Expressen om barn i trafiken. 

Låta barnen utvecklas i sin egen takt

Det finns inget facit om hur barnen ska utvecklas. Inom vissa ramar är det viktigt att de kan prata eller gå när de har uppnått en viss ålder. Men även här är det stort utrymme för variation. Och sedan är det ganska mycket upp till föräldrarna hur de vill att barnens ska få växa upp. Alla har sina egna tankar om vad som är viktigt för de små. Familjer som gör allt för att barnen ska vara trygga.

Trygghet är naturligtvis grunden, oavsett vad du har för levnadsfilosofi. Det säger sig självt att du som vuxen måste fortsätta skydda barnen medan de växer upp. Men en del anser också att det är viktigt att de unga får göra misstag. Kanske till och med göra sig illa ibland. Föräldrar som låter sina barn ta risker, men med en viss försäkring.

Det är inte skador eller problem i sig själva som är det viktiga. Utan det faktum att barnet får en chans att prova på saker och ting själv. De lär sig att deras handlingar har konsekvenser. Du skyddar dem till en viss gräns, men utan att det blir en fråga om överbeskyddande föräldrar. Det är inte alltid så lätt att hitta en balans. Du är säkert rädd för att släppa taget. Men i det långa loppet kan det vara en dyrbar gåva till ditt barn.

Trygga barn som blir ansvarsfulla vuxna

Tanken är naturligtvis att barnen ska få leka av sig, lära sig lite mer om livet och sedan ta steget fullt ut och sköta sig själva. Allt det här är en lång process som inte riktigt slutar när de fyller 18. För alla har behov av andra personer, och barnen kan dra nytta av sina föräldrar även när de är myndiga.

Som förälder gör du allt du kan för att lära barnen ta ansvar. Det kanske börjar när de är små och får lära sig plocka undan leksakerna varje kväll. Så småningom får de ansvarsuppgifter, sysslor i hemmet. De lär sig att familjen är en enhet där alla bidrar på något sätt. Och att det är en fin känsla att göra gott för andra.

Vartefter de blir större börjar du ge dem mer pengar. De får sköta inköpet av kläder och annat helt själva, även om du bra gärna vill lägga dig i. Månadspengar, städa rummet, skaffa körkort. Allt det här är en del av utvecklingen.

Säkerhet och ekonomisk trygghet

Det är mycket som ska till för att steget ut i vuxenlivet ska fungera. Förhoppningsvis får de jobb ganska snart efter avslutad skolgång. Egen lägenhet och så vidare. Du har lärt dem att betala räkningar och ha ett konto. Visa dem också hur viktigt det är med försäkringar.

Barnförsäkringen håller ett bra tag, men sedan är det dags att byta till andra sorter. Här kan du som förälder vara med och vägleda. Du kommer aldrig att sluta vara intresserad av dina barn. Det är något som följer dig hela livet. En härlig känsla, speciellt när det går bra för dem. Men även när du kan ge dem stöd.