Komma i gång med solenergi

Det finns ett antal alternativa energikällor. De kallas för alternativa eftersom de inte har utnyttjats så mycket tidigare. Men egentligen är vatten, vind och sol något som har funnits längre än människan. Skillnaden är att nu börjar de ta vara på dessa enorma resurser. Framför allt är det viktigt eftersom ett annat alternativ är fossila bränslen. Som inte är förnybara i tillräckligt snabb takt.

För att skapa olja tar det ungefär 100 000 år. Det förnyas hela tiden, men i snigeltakt. Därför varnar experterna att jordens tillgångar kan ta slut. I tillägg är det en fråga om föroreningar, gaser som bildas när du bränner vissa bränslen. Om du lägger allt det här tillsammans och ser över situationen är det ganska uppenbart att solenergi är ett bra val.

Ta dig tid att välja

Kontrollera först om det krävs byggnadslov för att sätta upp solceller i ditt område. Det är inte överallt det är ett måste, men det lönar sig att vara förberedd. Eftersom det finns olika sorters solceller kanske du får justera dina val, det är bland annat en fråga om utseende. Sedan är det dags att börja se över vilka erbjudanden och möjligheter du har. Lista över 10 av Sveriges kända solcellsföretag.            

Jämför dem noga, för alla är inte likadana. Det är en ganska stor investering, och något som ska hålla i bra många år. Så gör det rätt redan från början. Dels bör du tänka på hur många solceller eller solpaneler du ska ha. Om du vill vara helt självförsörjande eller bara dryga ut din elräkning. Samt var du ska sätta dem. Det vanliga är på taket, men det är inte alltid nödvändigt eller lämpligt. Naturligtvis måste det vara någonstans där ingenting skymmer solen. Staten där alla nya hus måste ha solpaneler.

Utnyttja dina resurser

En del sätter upp ganska många solpaneler. Dels vill de ha all den energi som krävs för varmvatten och andra måsten inne i hemmet. Men sedan kan du också använda elen till annat. Inte bara sälja den vidare utan utnyttja den för dig själv. Med egna solceller kan du till och med ladda elbilen. Undervärdera inte solens styrka, för även molniga dagar alstrar el.

Det är inte bara behovet av el som gör att folk sätter upp solceller. För många är det ett sätt att bidra till att rädda miljön. Solenergi är så kallad grön energi, den förnyar sig snabbt och kommer inte att ta slut. I alla fall inte förrän om flera miljarder år, enligt forskarnas beräkningar. Så du kan med gott samvete sätta upp dem, de är miljövänliga. En större satsning på solpaneler kan rädda fiskarna.

Hur fungerar solcellerna?

Solcellerna är gjorda så att när solen lyser på dem så bildas det en elektrisk spänning mellan fram-och baksidan på dem. Det är likström, och du kan få ganska mycket av det på en solig dag. Men en cell räcker inte långt utan du kopplar samman flera solceller till en solpanel. Även dessa kan kopplas samman, och så vidare. Resultatet är en lång radda med solceller som producerar likström.

Sedan behöver du en växelriktare. Den förvandlar likströmmen till växelström, vilket är den form som du använder inne i huset. Och det är inte bara när solen gassar som du får el. Det räcker med att det är ljust, att solen är uppe. Så även en molnig dag, eller när det ligger lite snö på taket, så producerar solpanelerna el.

När du har för mycket el

I början var det många som tvivlade på att det skulle kunna fungera med solceller i Sverige. Ett av världens nordligaste länder där du inte har många timmars sol. Men det har visat sig vara helt fel. Även i de norra delarna av landet kan du vara så gott som självförsörjande på el. Vad många gör är att de säljer elen vidare när de har för mycket. Du kan sätta upp en brytare så att överskottet går ut till elnätet.

Om du skulle ha för lite, å andra sidan, kan du köpa in det du behöver. Ytterligare ett alternativ är att ladda batterierna. Det vill säga rent bokstavligen ha ett stort batteri som laddas vid överskott och sedan används när du inte har tillräckligt. Men eftersom du får betalt för din överskottsel är det inte alltid som det här lönar sig.

Satsningar på miljön

Både privatpersoner, företag och regeringar har börjat satsa mer på alternativa energikällor, framför allt då förnybara sådana. Solen är alltid där, och kan ge dig bra mycket el. Det kostar lite att sätta upp solpanelerna, men sedan är det inte mycket mer du behöver göra. De kräver väldigt lite underhåll och håller länge. Så du kan räkna med grön energi under flera decennier framöver.