Komponera din egen herrparfym

Många drömmer om att skapa sina egna produkter. Konkurrensen är och har alltid varit stor inom detaljhandeln. Detta brukar dock inte få stå i vägen för ens egen dröm. Idag finns det flera e-handelsplattformar som kan hjälpa dig under din resa. Man skulle kunna säga att kostnaden för att komma i gång aldrig har varit lägre.

Men hur är detta möjligt? Den främsta anledningen är att många företagare väljer bort den fysiska handeln. Man väljer i stället att sälja genom sin egen hemsida. Det är enkelt att skapa en hemsida idag. Lägg därtill de e-handelsplattformar som vi redan har nämnt. De kan sköta både lagerhållning och leverans.

Men hur svårt eller enkelt är det att ta fram en parfym? Det är inte särskilt svårt. Flera företag har specialiserat sig på detta: Stort urval av parfym för herr. Du kan välja aromer och allt därutöver efter egen preferens. Det enda hindret kan vara att det tar tid att få fram produkten. Tillverkarna brukar nämligen ha många kunder, vilket gör att det tar längre tid.

Du som läser den här artikeln kanske inte är ute efter att sälja parfymer. Du kanske bara vill komponera din egen herrparfym. Detta är också en enkel process, och efter att ha testat några gånger kanske du har hittat en lukt som du även tror kommer tilltala andra människor.

Möjligheterna är många. I denna artikel ska vi gå igenom denna process – från start till mål. Vi kommer även prata om andra viktiga faktorer, exempelvis vikten av organiska produkter och hur du gör för att begränsa miljöpåverkan. 

Framtagandet av en parfym – steg för steg

  • I ett första skede måste du bestämma dig för en basnot. Vad är detta? Basnoten är fundamentet i din parfym. Den kommer att sitta kvar på huden länge. Doften framträder ibland efter en timme eller två. 
  • I ett andra skede måste du bestämma dig för en mellannot. Det finns mycket att säga om detta. Man skulle kunna sammanfatta det med att mellannoterna ger din parfym ett ID. Kunder eller bekanta kommer att kunna identifiera den.
  • Slutligen kommer vi till toppnoten. Den kommer inte att lukta särskilt länge. Den är mest där för att skapa ett intresse hos användaren. Bara efter några minuter försvinner doften. Om du vill att andra ska köpa din parfym måste du vara väldigt försiktig när du väljer toppnot.

Alla dessa noter innehåller olika aromer. Det kan exempelvis handla om citron, kanel eller bergamott. Många tillverkare har fler än 100 olika aromer. Du kommer därför inte ha någon brist på valmöjligheter.

Som du säkert förstår skapar detta en del hinder. Du måste ofta jobba dig igenom flera olika aromer för att hitta en som passar dig. Samtidigt brukar denna process inte vara krånglig eller svår. Det är tvärtom en rolig process, även om den tar lite tid.

Slutligen måste du bestämma dig för vad din parfym ska vara byggd på. Ekologiska oljor brukar vara populära. Samtidigt finns det andra alternativ. Nuförtiden vill dock alla kunna skryta om att man endast använder ekologiska ingredienser. 

Ibland kan man fråga sig om varumärket eller produkten är viktigast. Krasst sett borde även mindre tillverkare kunna producera lika bra produkter som giganterna. För många människor är nog varumärket viktigast. Detta borde däremot inte vara ett hinder för att en mindre aktör ska kunna slå sig in på marknaden med en helt egen nisch. 

Vill du bli inspirerad av en etablerad aktör? StylingAgenten är ditt bästa val för skönhetsprodukter.

Fler åsikter

Intressant läsning om hur du komponerar en herrparfym. Faktum är att aromerna och tillverkningsprocessen liknar en hel vetenskap. Doften av herrparfym kan ge dig starka känslor. Den kan också ge dig en skjuts i rätt riktning när du känner dig nere.

Under pandemiåret har många människor dragits med olustkänslor. Man kan inte leva som vanligt och det tär på psyket. Ett problem är att många har lagt ner sina liv under denna period. Man väntar bara på att det ska gå över.

Om du i stället försöker aktivera dig så kommer du må lite bättre. En bra start är att klä upp sig och sätta på sig lite härlig parfym. Den ger dig som sagt känslor. Om du sprutar på dig festparfym kanske din hjärna tar dig med på en resa till roligare tider.

Tider som du spenderade på krogar eller pubar. Det kan vara svårt att föreställa sig detta nu. Men vi kommer kunna gå tillbaka till ett normalläge. Det är bara en fråga om när.

Parfymer är inte bara en liten del av din hygien. Många människor har parfymer för varje tillfälle. Man vill helt enkelt känna sig lite extra fräsch när man ska göra något speciellt. 

Om du ska sälja parfymer kan det vara en bra idé att anspela på dessa känslor. Människor vill få en kontext när de köper något. Om du kan berätta en historia kanske köparna kan leva sig in i din värld. Historian kan exempelvis vara inriktad på det liv som står och väntar på oss när alla är vaccinerade.

Det kan också handla om en historia där du målar upp scenarier av saker som många har upplevt. En utlandsresa till Medelhavet eller minnen från sommarstugan. Går detta att sammankoppla med lukt? Självklart. Det kan dock vara svårare när man ska skapa en parfym baserat på dessa grunder. Utmaningar är dock roliga och om man även kan tjäna pengar blir det ännu roligare.  

Lär dig mer om parfymer

Experten ger tips i Göteborgs-Posten hur du hanterar din herrparfym. Du ska endast öppna parfymen när du ämnar börja använda den. Luktens kvalitet försämras nämligen med tiden. Den börjar försämras efter cirka ett år. Om du får en parfym i present kan du därför vänta med att öppna den.

Du bör också förvara din parfym på ett torrt ställe. Produkterna bör aldrig placeras i solljus. Ibland kan parfymen ändra färg med tiden. Vissa människor menar att detta är ett tecken på bristfällig kvalitet. Andra menar att det inte behöver betyda något. 

Dessa smådetaljer kan vara viktiga att ha i åtanke när du gör en parfym. Vill du att lukten ska vara densamma under flera år? Vill du att färgen ska vara densamma? Detta kan kosta extra pengar. Det kan samtidigt vara en bra investering för att få extra kvalitet.

Vi människor brukar anse oss vara experter på områden där vi egentligen har lite erfarenhet. Om du har börjat intressera dig för skönhetsprodukter kommer du förr eller senare bli varse om att din kunskap förmodligen är grundläggande. Om inte annat kanske du märker att den parfym du har tagit fram har förlorat sin lukt eller färg.

Dessa smådetaljer kan göra skillnaden mellan framgång och misslyckande. En del människor blir så besvikna vid misslyckanden att de helt enkelt lägger ned. Detta är sällan en bra idé. Vi kommer alltid att stöta på motgångar. Och det finns detaljer som vi tenderar att missa när vi gör något för första gången.

Denna artikel har förhoppningsvis givit dig några viktiga insikter. Vi råder dig till att fortsätta läsa på om ämnet. Det finns jättemycket gratisinformation där ute. Experter brukar vilja dela med sig av sina råd. Detta är inte så konstigt, vi människor brukar nämligen vilja prata om sådant som vi kan bra. Parfymer är inget undantag.