När maten blir politisk

Att mat kan vara mer eller mindre god är ett faktum. Samt att det kan vara roligt att laga till den, vilket visas av alla de program på TV som är så populära. Men att maten kan vara politisk är nog inte något som de flesta känner till. Nu är det kanske inte just maten som är en politisk fråga, utan mer var den kommer ifrån. Hur den odlas och transporteras till konsumenterna. 

Alla har en åsikt när det kommer till matvaror. Det finns en växande grupp som väljer att äta organiskt eller biologiskt framställd mat. De vill inte bidra till att miljön blir förstörd eller att djuren lider. Framför allt så vill de att familjen får sund mat som ger dem bättre hälsa. Det är naturligtvis inte så enkelt som att äta en viss sorts mat. Men det är alltid en bra början. 

En ren och säker miljö

Oavsett om du väljer organiska alternativ eller inte så är matens säkerhet och renlighet av största vikt. Allt från vilket vatten som används för att vattna grödorna till hur de sedan paketeras och transporteras. Det finns många detaljer att tänka på för att verkligen bidra till en renare miljö. Samtidigt som insidan av fabrikerna eller bondgårdarna är viktig, så är även utemiljön något att tänka på. När du behöver ett tryggt fågelskydd

Fåglar, gnagare och mycket annat kan göra ett område osunt. När det kommer till mat så vill du att omgivningarna ska vara så fräscha som möjligt. Det samma gäller för ställen där små barn vistas. De är kända för att röra vid allt och helst stoppa in det i munnen också. Så hygien och säkerhet är av största vikt. Nomor är ett bra val om du vill vara säker. 

Många gånger är det ungefär samma saker som är bra för människor och miljön. Gifter har ingen plats i människokroppen, och inte heller ute i naturen. En ren miljö kan innebära mycket, och inte bara att du städar efter dig. 

Ta hand om naturen

Det finns mycket du kan göra för att vara miljövänlig. Något som alla kan tänka på är soporna. Hur och var du kastar dem kan göra skillnad. Det är inte för inte som källsortering är vanlig och du ser stationer överallt för att kasta sakerna på rätt ställe. Vissa familjer har lyckats dra ner på sitt skräp riktigt rejält. De tänker sig för och försöker återanvända burkar och annat så mycket som möjligt. 

Sedan kan du vara snäll mot djuren. Det vill säga inte plåga dem i onödan eller låta dem lida på något sätt. Husdjur är en sak, de brukar ofta äta bättre än husse eller matte. Men även vilda djur kan behöva lite tillsyn. Om det är tillåtet kan du mata fåglarna under de kalla vintermånaderna. Genom att välja talgbollar istället för fågelfrön minskar du risken för att råttor ska komma fram. Läs Expressens artikel om fågeln som hängde upp och ned. 

Samåkning minskar utsläppen och det gör även elbilar. Det sägs att många bäckar små kan göra stor skillnad. Och så är det med goda vanor. Om du försöker tänka på miljön i alla du gör så bidrar du till den stora helheten. Att äta ekologiskt är en sak, men hur du tar dig till jobbet är också en del av det. Det handlar mycket om att börja tänka på ett nytt sätt. Att tänka efter på vilka konsekvenser allting har för både dig, din familj och miljön runt omkring.

När maten blir politisk

Staten kan göra mycket för att bidra till en renare miljö. Bland annat kan de reglera hur mycket plast som används i samhället. De kan göra det enklare för folk att kasta sina sopor på ett ansvarigt sätt. Och de kan själva sätta ett gott exempel genom att dra ner på papperstryck och utskick. Lika gärna som de skriver ut böter eller på annat sätt straffar de som skräpar ner har de även bonus eller skattereduktion för de som blir mer miljövänliga. 

Naturligtvis är allt det här något som politikerna diskuterar. Mat, säkerhet och miljö, är en het fråga som kommer upp ganska ofta. För det är inte bara en liten detalj, utan något som kan göra stor skillnad i hela landet. Hur praktiska eller genomförbara deras förslag i verkligheten är kan diskuteras. Vilket är precis vad de håller på med. SVT visar på att matsäkerhet är en politisk fråga. 

Renlighet är en dygd

Det är inte snyggt när fåglarna får härja som de vill ute på gården. Eller när andra sorters djur kommer i närheten av matberedning eller bostäder. Men framför allt så är det inte sunt att leva allt för nära de vilda djuren. De har sin plats, och den är inte mitt i smeten. För djur har en annan sorts bakterieflora, som kan påverka människor negativt. 

Därför är det viktigt att hålla rent. Att använda de rätta produkterna för att ytor som golv och bänkar ska vara så hygieniska som möjligt. Helst utan att använda starka kemikalier som förstör vattendragen och utgör en hälsofara. 

Det är alltså inte så lätt att balansera allting. Om du gör för mycket åt ena hållet så är det inte bra för miljön. Men om du inte gör någonting alls så fungerar inte det heller. Lagom är bäst. Som tur är finns det flera tilltag och produkter som du kan använda utan att påverka naturen. Det går att hålla mat och annat säkert och sunt, utan att för den skull släppa ut gifter i miljön. 

De miljövänliga alternativen

Det är viktigt att välja miljövänligt så ofta det går. Ibland kan något verka vara riktigt bra, men det gäller att tänka efter. Organiska varor kan vara bättre för miljön, men inte om de har transporterats med lastbil flera mil. Du måste väga utsläppen mot det du får. Men eftersom allt fler är intresserade av detta så börjar även företagen att vara öppna om vad de gör. För dem är det ett sätt att få fler kunder. Men det spelar ju ingen roll, bara det är bra.