Tips för dig som vill skaffa hund

Om du drömmer om att ha en alldeles egen hund så är det mycket att fundera på. Det är inte svårt att ta hand om en hund, men det är inte heller lätt om man vill ta hand om den på bästa sätt. Genom att följa lite tips kan du bli en bra hundägare på nolltid. Här kommer fem tips för nya hundägare:

Välj rätt hundras

Alla hundraser har olika egenskaper och trivs bäst i olika miljöer. Om du bor i en stad och i en liten lägenhet kan det passa bäst med en mindre hund som klarar av trafikljud och inte skäller för mycket. Men bor du på landet kan det passa bra med en större hund som kan vara med i tuffare terräng och kanske även är bra på att vakta. Välj helt enkelt rätt hund för den miljö den ska bo i.

Försäkring är ett måste

Du ska inte missa att försäkra hunden, för utan en bra hundförsäkring kan det bli väldigt dyrt om du måste ta med den till veterinären. Det behöver inte vara en dyr premie för att vara en bra försäkring – det finns till exempel många bra omdömen av Lassies hundförsäkring som kan kosta mindre än en hundralapp per månad. Med en försäkring är din ekonomi tryggad även om din hund blir sjuk.

Planera hur träningen ska ske

En hund tycker om rutiner och vill gärna veta exakt vad de ska göra när. Med andra ord är det bra att träna lydnad med hunden redan från när de är valpar. Hundar kan bli osäkra om de inte vet vilka regler som gäller och därför är det bra för hunden att lära sig grundlydnad. Boka gärna in en kurs med en hundtränare som kan lära er all grundträning. Det ger en bra start.

Socialisera hunden från början

Hundar kan vara rädda, utåtriktade, blyga eller supersociala. Precis som vi människor har de olika personligheter, men de kan även formas genom att utsättas för saker. En hund som socialiseras tidigt med både andra hundar och människor blir en mer balanserad hund. Se därför till att du tar med dig hunden för att träffa andra hundar.