Resa utomlands som ungdom

Att resa utomlands som ung kan vara både spännande och skrämmande. Å ena sidan får du möjlighet att utforska nya kulturer och träffa nya människor. Men å andra sidan kan du känna dig överrumplad i ett okänt land. Hos väskan kan du hitta kabinväska för din resa.

Om du funderar på att resa utomlands finns här några saker att tänka på:

  1. Planera din resa noggrant. Om du ska bo på vandrarhem eller sovsurfa, se till att du undersöker dina boendealternativ i förväg. Och om du planerar att göra aktiviteter som kan betraktas som riskfyllda (som att vandra i avlägsna områden), se till att du har en heltäckande reseförsäkring.
  2. Var medveten om kulturella skillnader. Även om du talar flytande på språket i det land du besöker, kan det finnas kulturella skillnader som man måste vänja sig vid. I vissa länder anses det till exempel vara oförskämt att ha direkt ögonkontakt med någon när du pratar med dem.
  3. Var försiktig med dina tillhörigheter. När du reser är det viktigt att alltid hålla ett öga på dina tillhörigheter. Lämna inte ditt pass eller värdesaker i öppen dager, och var uppmärksam på ficktjuvar och andra tjuvar.
  4. Håll dig säker. I allmänhet bör du följa samma säkerhetsregler som du skulle göra hemma. Men det är också viktigt att vara medveten om specifika faror i det land du besöker. Om du till exempel reser i ett land med om det finns en hög brottslighet i en region med hög brottslighet bör du vidta extra försiktighetsåtgärder, till exempel undvika att gå ensam på natten.
  5. Ha en reservplan. Om du reser ensam är det alltid en bra idé att ha en reservplan om något går fel. Du kanske till exempel vill ge din resplan till en betrodd vän eller familjemedlem hemma. På så sätt vet de var de ska börja leta efter dig om du inte hör av dig regelbundet.

Att resa utomlands kan vara en fantastisk upplevelse. Men det är viktigt att vara förberedd innan du åker. Genom att följa dessa tips kan du bidra till att din resa blir säker och trevlig.

Får en 16 åring flyga själv?

De flesta flygbolag kräver att minderåriga utan medföljande vuxen ska vara minst 5 år gamla. Om du är under 18 år kan du behöva ett skriftligt medgivande från dina föräldrar eller din vårdnadshavare för att få resa. Kontrollera med ditt flygbolag innan du bokar din biljett.

Får man resa utomlands om man är 15?

Ja, men du måste ha ett pass. Du kan ansöka om pass hos Skatteverket eller på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat utomlands. Du kan också behöva ett visum om du reser till ett land utanför EU.

Måste båda föräldrarna godkänna utlandsresa?

Om du är under 18 år måste dina föräldrar eller vårdnadshavare ge sitt tillstånd för att du ska få resa. Om du reser ensam måste du lämna in ett brev med samtycke från din förälder eller vårdnadshavare.

Är det säkert att resa utomlands som tonåring?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom säkerheten varierar från land till land och situation till situation. Många tonåringar reser dock utomlands utan incidenter varje år. Det bästa sättet att vara säker på resan är att undersöka resmålet i förväg, vara medveten om din omgivning och inte ta några onödiga risker.

När du reser utomlands som tonåring är det viktigt att komma ihåg att du fortfarande omfattas av lagar och seder i det land du besöker. Bara för att du kommer från ett annat land betyder det inte att du kan göra vad du vill. Se till att respektera den lokala kulturen och följa lagen när du reser.