Ungdomarna behöver varandra

Påfrestande tider gör oss mer medvetna om våra egna behov. Under 2020 blev vi ständigt påminda om hur mycket vi behöver varandra. Många människor saknade till och med morgonstressen och de små observationerna på väg till jobbet. Vuxna människor har dock ett större ansvar för deras välmående än barn. Ungdomar hamnar någonstans emellan dessa två grupper. Deras liv blir starkt påverkat av ett samhälle som inte fungerar som det ska.

När man är ung vill man göra många olika saker. Många upptäcker de möjligheter som man faktiskt har i de sena tonåren. Man får exempelvis möjligheten till att åka på semester på egen hand, ta körkort och hänga med kompisarna på sina egna villkor.

Allt detta är inte möjligt när samhället stänger ner. Ungdomarna blir i dessa fall instängda och får spendera allt mer tid framför datorerna. Tyvärr spenderar vi redan för mycket tid vid våra datorer. Det är inte något som vi behöver göra mer.

De vardagliga diskussionerna är viktiga för den egna hälsan. Man kan till och med säga att allt småprat är viktigt för att må bra. Det kan exempelvis handla om diskussioner mellan collagen eller kollagen eller väder och vind. Temat för samtalet är inte så viktigt. Det handlar mer om att man får interagera med andra.

Så, hur kan samhället göra något bra för ungdomarna under svåra tider? Det finns inget enkelt svar på denna fråga. Om det fanns ett enkelt svar skulle vi inte ens behöva diskutera denna fråga.

En åtgärd kan dock vara att utbilda ungdomarna mer. De måste lära sig att ta ansvar även när de saknar motivation. Det är också viktigt att påminna ungdomarna om att livet inte tar slut bara för att man inte kan göra det man vill under sommaren.         

Vägen framåt

En del företag vill gärna marknadsföra deras bästa c-vitamin. Det är absolut viktigt att äta rätt livsmedel som ger en tillräckligt med energi. Det finns dock andra faktorer som är minst lika viktiga. Aftonbladet har skrivit en bra artikel om den helhet som behövs när man vill må bra.

Om du är ung känner du säkert till de svårigheter som finns närvarande i vardagen. Det kan exempelvis handla om pressen att se ut på ett visst sätt eller att man ska syssla med så många idrotter som möjligt. Det kan vara svårt att leva upp till de ideal som finns runt oss hela tiden.

När vi har begränsade möjligheter att göra det vi vill får vi också tid att reflektera över tillvaron. Man kan därför säga att en olycka aldrig kommer utan att den för något gott med sig. Det kan dock vara svårt att se detta i den stund som man lider.

Begränsade möjligheter skapar faktiskt mycket tid till att planera sitt eget liv, vilket kan vara nog så viktigt om man är tonåring. Just planering är viktigt för att man inte ska göra saker som man ångrar. Till saken hör att man kommer begå misstag när man är ung, det handlar mer om att minimera konsekvenserna av misstagen.