10 tips inför att flytta hemifrån

Är du på väg att flytta hemifrån? Det är en härlig känsla att få bli vuxen och ha eget boende. Samtidigt är det en utmaning att fixa både ekonomin och tvätten själv. Du kommer att klara det! Här kommer tipsen du behöver för en lyckad flytt.

1# Hitta bostad

Först måste du hitta en bostad. Om du bor i en större stad kan det vara det allra svåraste. Om du inte redan står i en eller flera bostadsköer, så bör du skriva in dig hos alla bostadsbolag. Det finns också många privata fastighetsägare som har mindre hyreshus som du kan kontakta. Ring runt till de olika fastighetsägarna. Hör med vänner och bekanta. Läs lediga annonser i lokaltidningen och på nätet.

2# Dela lägenhet

Ett annat sätt att få tag på lägenhet är genom att dela lägenhet med en eller flera vänner. Det är vanligt utomlands. Du kan också hyra ett rum och vara inneboende. Om du är student eller har oregelbunden inkomst, så är det klokt att dela boende och spara tusenlappar varje månad.

3# Skriv dig på adressen

Gå in på Skatteverkets hemsida och folkbokför dig på den nya bostadsadressen. Be också att posten ska eftersändas från din gamla adress. Gör det innan dina föräldrar hinner påminna dig om det, så blir de riktigt imponerade.

4# Namn på brevlåda och dörr

Du ska omgående skriva namn på brevlådan och dörren så att all post komma fram. I vissa hus är det hyresvärden som sköter det, i andra hyreshus är det du själv. Du kan fråga hyresvärden när du skriver på kontraktet.

5# Försäkring är inget tillval

Du måste ha en hemförsäkring. Inget tillval i livet. I hemförsäkringen ingår alltid reseförsäkring. Om du har hund och katt bör du också försäkra dem.

6# Elavtal

Om du har ett förstahandskontrakt på din bostad behöver du (vanligtvis) också teckna ett elavtal. Gå ut på nätet och jämför de olika elleverantörerna. Titta särskilt på den fasta kostnaden, alltså vad du måste betala oavsett hur mycket el du använder. Teckna inte avtal med en telefonförsäljare, utan gör ett medvetet val i lugn och ro. Be dina föräldrar om hjälp med elavtal och försäkring. Att fråga om råd är inte tecken på att vara barn, utan klok.

7# Köp ett basförråd

För att kunna äta bra och laga fler maträtter än pasta med ketchup och nudlar med currysmak behöver du basvaror i både skafferiet, kylen och frysen. Skriv en inköpslista och storhandla. Du behöver allt från mjöl, pasta, salt, och olja, till disk-, tvätt- och skurmedel samt frysta grönsaker.

8# Var en bra granne

Tänk på dina grannar. Heja. Slå inte hårt i dörren. Spring inte i trappan. Lämna inte sopor i trappuppgången. Spela inte musik högt klockan 22 på kvällen. Ska du ha fest? Hör först med dina grannar. Om dina grannar klagar på dig kan det faktiskt medföra att det blir svårare för dig att hitta en ny bostad den dag som vill flytta. Rykten går snabbt.

9# Möbler

Du kan få tag på riktigt fina möbler på Blocket och second hand. Det kommer du att spara tusenlappar på.

10# Betala de viktigaste räkningarna först

Först ska du betala hyran och elräkningen. Om du har svårt att betala en räkning ska du ringa företaget och förklara din situation. Gör det så snabbt som möjligt. Då slipper du ofta betalanmärkningar. Ett tips är att du skriver ner i förväg vad du ska säga.