Heta ungdomstrender 2020

Risken är att du som vuxen ibland befinner dig i sammanhang där ungdomar pratar med varandra och du drabbas av den där känslan av att de pratar ett annat (kanske påhittat?) språk. Med största sannolikhet är det inte ett för dig främmande språk – de diskuterar förmodligen någon av de hetaste trenderna bland ungdomar just nu. Vilka trender kan då det tänkas vara? Här går vi igenom de fem absolut största fenomenen just nu för vad som brukar kallas generation Z.

  • Tiktok. Appen som onekligen är det största inom sociala medier just nu har visserligen ingen övre åldersgräns, men i stort sett alla dagliga användare är unga människor från lägre tonåren upp till ca 25. Till skillnad från mer traditionella (läs ålderdomliga) sociala plattformar som till exempel Facebook så bygger inte Tiktok på att dela med sig av sina tankar eller åsikter i långa inlägg. Tiktok bygger på korta videosnuttar som användarna själva producerar och som förhoppningsvis gillas av andra och på så sätt får större spridning. Målet är att göra en viral video som ses av många miljoner. Ofta sprids utmaningar (som exempelvis en dansrutin eller ett trolleritrick) där andra användare uppmanas att göra sin egen variant. Detta kallas för en ”challenge”.
  • Snapchat. Detta är ytterligare en app. Snapchat har för unga människor kommit att ersätta vanliga sms, men också andra appar för meddelanden som till exempel Whatsapp. Ett meddelande på Snapchat kan kombinera text, ljud (som man spelar in själv eller lägger till i appen) och video och själva meddelandet kallas för en ”snap”. Snapchat är uppskattat för sina många filter som kan läggas på bilder.
  • Kampsporter. Ja, du läste rätt. ”Men det har väl funnits i minst flera decennier?”, tänker du kanske. Dagens generation har dock inte bara återupptäckt kampsport utan också lagt till en del nygamla grenar. Brasiliansk jiu jitsu utmärker sig som en form som är särskilt populär just nu – både bland pojkar och flickor. Med det stora genomslag som MMA (Mixed Martial Arts) har haft de senaste åren så har också detta blivit riktigt populärt och har idag många nya yngre utövare.
  • 1990-talet. Bland dem som är födda några år efter millennieskiftet så är 90-talet just nu en stor och het trend. Framförallt är det filmerna från årtiondet ifråga som dagens tonåringar uppskattar allra mest, och enligt våra vanligaste streaming-tjänster så står 90-talets komediklassiker speciellt högt i kurs. Föräldrar och andra vuxna tänker nu kanske att det är ju något som man kan dela med den yngre generationen, men sanningen verkar dessvärre vara en annan. Tonåringarna uppskattar filmer som Clueless och Blondiner har roligare på ett högst ironiskt sett, så även om de kan alla repliker så är de ointresserade av att diskutera handlingen med oss äldre.
  • Avancerad fototeknik. Varje medlem av generation z vet värdet av riktigt bra bilder och video. Den som är särskilt aktiv på till exempel de sociala medier som nämnts ovan har garanterat både en GoPro-kamera och en ring light-lampa i sin ägo. Med dessa produkter med sig har man alltid möjligheten att få till riktigt proffsiga filmer eller bilder även då man är på språng eller när ljuset är sisådär.