Ha koll på ljuset

Folk reser från när och fjärran till de norra delarna av Skandinavien. De söker en chans att få uppleva ljuset. Eller rättare sagt norrskenet som är så vanligt under vissa månader. Det är en fantastisk upplevelse som du aldrig glömmer. Och som aldrig blir långtråkigt. Även de som bor där uppe gör vad de kan för att inte missa något. Ljus är inspirerande, en viktig del av ditt liv.

Nu är det ju inte bara de naturliga ljusen som är viktiga. Även de som du själv sätter upp i hemmet kan spela en stor roll. Dels tillåter de dig att göra allt du vill med precision. Men de är även en källa till glädje och hemtrevnad. Folk förknippar ofta umgänge och fredagsmys med tända ljus eller varma lampor. Men du måste även ha koll på dina lampor.

Pynta med ljus

Det där med stämning är viktigt. Oavsett om det bara är familjen som äter middag eller du har kompisarna över på fest. Du kan förvandla en tråkig lokal till något alldeles speciellt bara genom att sätta upp festbelysning på väl valda ställen. Många gör det även hemma när de vill pynta för något särskilt. Välj bland flera mysiga julslingor.

Just julen är ett bra exempel på när folk verkligen satsar på ljus. Säkerligen hänger det samman med att december är den mörkaste månaden på året. Det passar så bra att dekorera och pynta med just ljus. Men många slutar aldrig, även när festligheterna är över. För ljus lyser inte bara upp, det skapar atmosfär. Ingen jul utan ljusslingor och annat pynt.

Var du behöver lyse

Det är viktigt att ha tillräckligt med lyse hemma. Dels är det för att du ska kunna se ordentligt, den uppenbara orsaken. Men även för att det ska vara trevligt. Och ljus är bra för den inre människan också. På sina håll, speciellt i de norra delarna av landet, installerar fabrikerna speciella lampor för att arbetarna ska må bättre. De har insett att rätt lyse kan minska antalet sjukskrivningar.

För det mesta handlar det dock om ren trivsel. Du kan framhäva en vacker tavla eller dra blicken till något annat genom att sätta upp lampor på ett visst sätt. Om du minskar styrkan på glödlamporna så får du en helt annan atmosfär. Bra stämning med ljusslingor både inne och utomhus.

Utnyttja ljuset på rätt sätt

Du kan alltså trolla mycket med ljuskällorna, så att du får den effekt du önskar. Samtidigt är det viktigt att vara uppmärksam så att de får rätt underhåll. Låt alltid en professionell elektriker koppla sådant som inte redan är installerat. Viktigt kontrollera dina lampor ibland.  

Men när du väl har alla dina urtag och kopplingar så är det bara att sätta i gång och välja. Det är riktigt roligt att inreda med lampor, att utnyttja de där små ljusen till din fördel. En del går på loppmarknader eller auktioner för att hitta den perfekta lampskärmen. De vill ha något som är unikt, gärna gammalt och lite slitet. Andra förvandlar vanliga saker till lampor, de tror på återvinning. Eller så går du till butiken och köper allting nytt.

Konsten att inreda

För det fina med lampor är att du lätt kan blanda olika sorter. Det går att hitta en röd tråd som binder dem samman. Antingen genom färg eller form, eller något annat som du känner dig väl med. Vissa lampor kommer i flera olika modeller. Så du kan ha en i taket och matchande exemplar på bordet. En del väljer ett sådant upplägg i sovrummet, där taklampan och sidolamporna har liknande skärmar. För att sedan lägga till några fler ljuspunkter där de behövs, naturligtvis.

Det är inte alltid så lätt att veta vad du vill ha. Därför kan det löna sig att planera, ta sig tid att tänka. Se på bilder och besöka bloggar som handlar om inredning, och då framför allt lampor. Många ljusbutiker har satt upp lamporna så att du kan se hur de ser ut i en vanlig miljö. Eller så har du ett datorprogram där du kan inreda och få ett hum om vad du kan förvänta dig.

Den rätta ljuskällan

Ofta är det en eller ett par lampor som du verkligen vill ska vara perfekta. Något som dominerar rummet, eller som du vill ha som blickfång. Tänk vilken effekt det kan ha på matplatsen om du har ett par snygga lampor som hänger över bordet. Eller kanske kristallkronan i vardagsrummet, speciellt om du har ett lite äldre hus där det är högt i taket. Så ta dig tid att välja lampor. Byt gärna ut dem om du hittar något du hellre vill ha. Och se till att allting är installerat på rätt sätt så du slipper tråkiga överraskningar.