Varför välja en yrkesutbildning inom VVS?

Många ungdomar väljer studieförberedande program på gymnasiet. Samtidigt finns det många yrkesförberedande program som ger många chanser att studera vidare. Ett program där det är lätt att få arbete direkt efter gymnasiet är VVS-och fastighetsprogrammet. Att arbeta med VVS innebär att arbeta med värme, vatten och sanitet.

Under utbildning kan du till och med få delta i regionsmästerskap för att visa din talang. Du kan få arbeta med olika byggprojekt, arbeta vid industrier eller hemma hos privatperson. Efter grundutbildningen välja att läsa vidare till VVS-ingenjör och arbeta som bland annat projektledare.

Arbeta med spännande projekt hos privatpersoner

Att utbilda sig inom VVS kan innebära att få arbeta med enskilda avlopp. Bland annat med markbädd och infiltration som är bland de vanligare enskilda avloppen i Sverige. Det kan vara vid anläggning av helt nya system eller för att delar ska bytas ut och uppdateras.

Att arbeta med VVS innebär även att du kan få vara med att felsöka och hitta lösningar. Enskilda avlopp kräver ofta åtgärder av utbildade hantverkare. Det innebär att du kommer få arbeta med många nöjda kunder i en yrkesroll som löser stora som små problem.

VVS-montörer får även vara med vid renovering och ombyggnationer för att förverkliga privatpersoners drömmar. Det kan vara att renovera badrum och kök till att forma helt nya fritidshus.

Möjlighet att starta eget

När du skaffat dig certifieringar och har arbetslivserfarenhet har du möjlighet att starta eget. Det passar dig som gillar problemlösning. Det finns många unga som drömmer om möjligheten att driva eget företag. Under år 2021 startades rekordmånga företag och en yrkesutbildning inom VVS ger en bra grund för att starta eget.

Att arbeta med VVS har blivit alltmer avancerat. Det gäller att kunna lagar och regler inom bland annat byggbranschen, samtidigt kommer det nya arbetsmetoder och material. Det gör att du hela tiden får möjlighet att vidareutbildad dig och utvecklas. Att utbilda sig inom VVS kan vara ett riktigt smart drag om du vill ha varierad arbetsdag och karriärmöjligheter.